Чухте ли за iPad? Не? Лъжете, няма хора, които да ползват модерни медии и да не са чули за iPad!

А ползвахте ли iPad? Не отговаряйте, освен ако не работите в десетината разработчици поканени от Apple, отговора е НЕ! Факт – всички са виждали iPad само на картинка (или филмче), и взеха да пишат, колко бил слаб iPad. В Българската преса дори се появи статия Десет слаби места, където iPad отстъпва на стандартните нетбуци. Как така разбраха, че това са слаби места? И iPhone има доста от тези недъзи, но това не го прави по-малко продаваем. Нека разгледаме тези десет слаби места:

  1. Видео чат – iPad нямал уебкам. То и iPhone няма камера за видео разговор, но това явно не му се отразява на печалбите. А и колко от вас всъщност някога са осъществявали видео разговор по телефона? Уебчата било друго? Не е друго, имам уебкам на лаптопа, който съм ползвал точно 3 пъти за видео разговор в рамките на 2 години. iPad е устройство за хола и свободното време. Малко хора искат да се покажат по домашни дрехи на човека отсреща.
  2. Не възпроизвежда Flash – това дори не е потвърдено, в една от рекламите на apple.com flash работи! Да не би iPhone да поддържа Flash? Не – а всички други смарфони поддържат. Явно не пречи на продажбите липсата на flash. Да не говорим, че YouTube скоро ще стане изцяло с HTML5 видео. А на 2 GHz Core 2 duo един сайт с 8-10 флаш банера има 80-90% натоварване. Не мога да си представя как нетбучетата се справят с flash.
  3. Програмиране – КВО!?!?!? Не мога да коментирам тази точка. Автора, очевадно не е гледал цялата презентация – iPad си има SDK, има си и BSD-базирана операционна система (Mac OS X). Идеален е за хакване, най-вече защото има предизвикателство. И Symbian имаше много “модификации”, а я го вижте сега.
  4. Качване на снимки от апарат – iPad нямал USB порт. Автора определено не е компетентен и определено не е направил цялостно изследване на материята. Най-отдолу на официална страница със спецификации на iPad са изложени две джаджи, които правят точно това.
  5. Не запазвал повече данни от 64 ГБ. Ъъъъъ господин автор, моля обърнете внимание на годината. В днешно време не е модерно да имаш голям диск, а много пространство in the cloud. Това, че някои нетбуци ползват евтини хард дискове си е техен проблем, определено Solid State Disk е по-доброто решение – все пак е изобретение от началото на 21ви век не от средата на 20ти век.
  6. Използване на Facebook игри и приложения – Ъъъъ кой, човек, който разполага с 1000 лв за таблет за хола има време да играе игри?!
  7. Смяна на батерия – Ако това беше нетбук, щеше да е проблем. Когато обаче, батерията е висококачествена и ще издържи 5 години, на кого му пука? За нетбуците е предимство да може да се смени батерията с по-голяма, защото батерията издържа 1 – 3 часа. Но когато можеш 10 часа да гледаш HD видео, на кого му пука?
  8. Инсталиране на софтуер от диск – тоя автор, май се чуди какво още да изсмуче от пръстите си, за да докара бройката до 10. Кога последно инсталирахте нещо от диск?! Аз не помня. Всичко инсталирам от Интернет.
  9. Комфортно писане – Ахаааа, а на другите нетбуци с тия малките клавиатурки се пише много удобно, ядец.
  10. Подобрения – нетбуците подлежът на подобрения наистина, но защо са им необходими? Защото те използват Windows XP, който след всеки ъпгрейд или пач качва хардуерните си изисквания. Да дадем за пример Mac OS X – с всяка по-нова версия, системните изисквания стават по-ниски. Та на кого му трябва хардуерни подобрения, щом софтуера не ги изисква?

Инвестор.БГ като цяло са пълни с доста безмислени и неиздържани статии, така че това не ме учудва. Определено автора не е наясно с целевата аудиторията на това устройство. Това устройство е “допълнение” към компютъра, а не негов заместител. Като вземем предвид цената му, то определено не е насочено към тинейджъри, които гледат YouTube и играят игрички във facebook. Насочено е, както отдавна се спрягаше, да пренесе вестникарството в 21ви век – сериозните хора да си четът сериозната преса на своя iPad. Освен като четец на електронни книги/вестници е и развлекателно устройство, но не и устройство за сериозна работа. Ако таблета беше устройство за сериозна работа, то той щеше да започне да яде от пазарния дял на MacBook, а кой иска да се конкурира сам със себе си (Знам, знам VW го прави редовно между марките си)? Определено устройството има своя пазарна ниша, и като всеки друг продукт на Apple ще създаде търсене, дори и такова да не съществува.

Що се отнася до мен, iPad е пълна безмислица и определено нямам полза от такова устройство, освен може би да го ползвам за електронна рамка за снимки.

Comments are closed.