ВНИМАНИЕ!

Споделената информацията не претендира да е изчерпателна, нито точна към днешна дата! Тя не е юридически или счетоводен съвет! Отнася се само когато купувачът е физическо лице, без регистрация по ДДС, което купува автомобила за лични нужди!

Това което следва долу е по-скоро литературен пътепис, отколкото научен доклад или професионален съвет.

Предговор

От няколко години в българския Интернет се разпространява, че ако искате да си купите нова Tesla, това можете да направите само от Австрия и Германия, които били единствените “държави за експорт” в Европейския съюз. Това звучи меко казано странно, тъй като в Европейския съюз всички граждани на ЕС следва да се третират еднакво, или с други думи – това би било дискриминация, ако отидете в Tesla Гърция и там откажат да Ви продадат кола, само защото сте с българско гражданство, а биха продали без проблем на гръцки гражданин. Оказа се, че това което се разпространява в Интернет не е съвсем така.

Оказа се, че е напълно възможно да си купиш нова, налична Tesla от шоурума в Букурещ! Не, процесът не е толкова прост, като да отидеш да си купиш кола от друга марка от дилърството в твоя град, но не и коренно по-различен, от това да я купиш от Австрия или Германия. Тук ще се опитам да споделя и да систематизирам това което ми е известно.

Преди да започнем историята, едно напомняне: ВИНАГИ ЧЕТЕТЕ ДОГОВОРИТЕ!

В договорите за покупко-продажба на Tesla има клауза, която Ви забранява да препродавате автомобила в следващите 6 месеца от датата на доставката! Пиша това, тъй като някои лизингови дружества очакват от Вас да закупите автомобила и след това да им го продадете, а те на свой ред да Ви го лизинговат. Същото важи и ако купите автомобила на фирма и след това го препродадете без да са изминали тези 6 месеца! Консултирайте се с адвокат за да сте информирани за рисковете, които съществуват, ако нямате намерение да придобиете автомобила директно на Ваше име!

Какво трябва да си осигурите

 1. Сумата за покупка на желания от Вас автомобил
 2. Сумата за да платите ДДС в България (повече за това по-надолу).
 3. Банкова карта, която е активирана за плащания в Интернет, за да платите депозита.
 4. Транспорт на автомобила – платформа, автовоз и т.н..
 5. Гараж с контакт, където при нужда колата да остане за не по-малко от месец
 6. Румънски леи за таксата на “Дунав мост” при връщане и ако изникнат разходи.

Какви изненади Ви очакват?

 1. Може да получите колата с много нисък заряд
 2. Може да вземете колата, но документите, които са Ви нужни за регистрация още да не са пристигнали и да трябва да чакате да пристигнат в Букурещ и след това да отидете да ги вземете или да Ви ги пратят.
 3. Тесла Румъния може да Ви откажат да Ви възстановят ДДС-то – не се шокирайте, възстановяват го, просто се изисква малко повече натиск!
 4. И вероятно много други, за които за момента не знам и не мога да споделя.

Поръчка

Най-лесният вариант да поръчате, е като отидете на място в шоурума на Tesla в Букурещ. На място може да поговорите с хората от отдел “продажби” в Tesla и да Ви помогнат през мобилния си телефон да направите поръчката, и да платите капарото. Добре е да отидете на място, защото за конкретния случай, който съм описал, се оказа, че това което е качено като наличност на сайта, всъщност не са всички налични автомобили! Тези, които бяха с най-промоционални цени изобщо ги нямаше качени на сайта! 

Не забравяйте да попитате и дали могат да Ви издадат фактура без ДДС, както и да попълните декларация, за това, че възнамерявате незабавно да изнесете автомобила извън Румъния и да го регистрирате в България! Вероятно вече имат познания по темата :)

Ако Ви издадат фактура без ДДС, то Вие все пак ще трябва да преведете цялата сума, като размерът на ДДС ще остане като гаранция, че Вие ще внесете ДДС в България и ще им пратите необходимите документи – товарителници, регистрационни талони, удостоверение, че сте внесли ДДС в България и т.н.. 

Може обаче да Ви издадат фактура с 19% ДДС, колкото е ДДС в Румъния. Какво трябва да направите в този случай съм описал малко по-надолу

Защо трябва да плащате ДДС два пъти? Всеки който се интересува от покупката на Tesla е запознат с тази особеност, която е характерна за покупката на нов автомобил от физическо .лице от друга държава-членка на ЕС.

Плащане на капаро

Плащането става през браузъра на мобилния Ви телефон. На място в шоурума има безплатен Wi-Fi, през който можете да направите поръчката. Това е от полза, тъй като не винаги може да се добави карта в приложението на Tesla от България. Освен това, може да се наложи да Ви преместят акаунта от “other Europe” в Румъния. Като част от поръчката от Вас се изисква да заснемете и качите копие на лична карта / паспорт.

Капарото е в размер на около 250 Евро, плащате го в Румънски леи през банковата карта, която трябва да добавите в Tesla акаунта си. Обменният курс се определя от банката издател на картата.

Плащане на остатъка от цената

Остатъка от цената трябва да платите по банков път. Той също е дължим в Румънски леи! Заради това имайте предвид следното:

 1. Банковият трансфер не е мигновен, както плащанията към ЕС в Евро. Той трябва да се нареди през SWIFT! 
 2. Проверете ПРЕДВАРИТЕЛНО с банката Ви курса на който ще Ви обменят сумата, както и как трябва да направите превода – онлайн, на гише, както и дали можете да договорите обменен курс.
 3. Проверете ПРЕДВАРИТЕЛНО с банката Ви какви ще са таксите за превода – SWIFT преводите са скъпи, и може да достигнат до 1000 лева, за по-скъпите автомобили.
 4. Имайте предвид, че при SWIFT преводите можете да изберете коя страна да поеме разноските по превода и на изпращача на превода и на получателя!

След поръчката и плащане на капарото с картата ще Ви разпечатат проформа фактура за остатъка от цената, в която има банковата сметка, както и сумата на трансфера.

Тук е моментът да коментирате с продавача кога ще можете да си вземете колата, за да може да организирате и транспорта.

Направете превода на остатъка от цената

Транспорт на автомобила до България

В Румъния има транзитни номера, които може да вземете само срещу документ за самоличност и да ги поставите на всяка кола, която е Ваша собственост. Тях не можете да използвате. Те се издават само на румънски граждани и фирми регистрирани в Румъния. Освен това не са валидни извън територията на Румъния!

За да си извадите български транзитни номера Ви трябват документ за собственост, и “документ за произход”. Първото е фактурата, която ще получите от Тесла, след плащане на цялата цена на автомобила, второто в конкретния случай, според ГД “Национална полиция” към МВР (т.е. КАТ!) – само и единствено “сертификат за съответствие”, макар това изобщо да не съответства на написаното в закона. Отделно, съгласно наредбата, новите автомобили могат да ползват транзитни табели единствено при придвижване в България! Т.е. варианта за използване на транзитни табели и прибиране на ход – отпада! Поради това Ви трябва автовоз, на който да натоварите колата и да я приберете в България.

Регистрация на автомобила

Имайте предвид, че съгласно българското законодателство физическите лица следва да регистрират автомобила до един месец от придобиването му!

Ако сте роден под щастлива звезда Вие ще получите два документа заедно с автомобила си – Сертификат за съответствие (Certificate of Conformity) – на английски – и Идентификационна карта за превозно средство (Carte de identitate a vehicululului) – на румънския. Вторият документ привидно не Ви трябва да регистрирате колата, но е много полезно да го носите със себе си при регистрацията. Тъй като електромобилите, и по-специално Тесла, нямат номер на двигател, в някои звена “Регистрация” към “Пътна полиция” (а може би всички?) започва едно тюхкане и неимоверното желание да качат колата на канала и да я разглобят, за да видят номера на двигателя, който всъщност липсва. В Идентификационната карта за превозно средство, за разлика от Сертификата за съответствие, обаче е ясно написано (на румънски), че автомобилът няма номер на двигател! Което може да Ви спести бая висене на канала, който новите автомобили по принцип не следва да посещават!

Няма да навлизам в детайли какви допълнителни документи и действия трябват за да регистрирате автомобила, тъй считам, че това е извън обхвата на покупката.

Плащане на дължимия ДДС в България

Тъй като процедурата, която съм описал е за физическо лице – купувач, което няма ДДС регистрация, най-вероятно ще Ви издадат фактура с ДДС в размер на 19%, каквато е ставката в Румъния, или ако са си обновили практиките – фактура без ДДС, и друга фактура в размер на ДДС, като гаранция. Нали при поръчката не сте забравили да попитате дали има възможност да Ви издадат фактура за автомобила без ДДС и втора – за гаранция в размера на ДДС?

Трябва да подадете декларация до ТД на НАП (т.е. данъчното) по Вашия постоянен адрес, в която да предоставите данни за автомобила и копие на фактурата. Внимавайте! Сроковете за подаване на тази декларация са кратки, като могат да са дори до 14 дни, от покупката на колата, ако фактурата Ви я издадат в последния ден от месеца! Тъй като това е доста специфична тема, Ви съветвам да се обърнете към счетоводител/адвокат, който не минава за първи път през тази процедура! Декларацията не е сложна за попълване, и може да се подаде изцяло електронно, ако имате електронен подпис (вероятно и ПИК от НАП) през Средата за сигурно електронно връчване. Можете и да я попълните на хартия и да я подадете и на място в съответния офис/териториална дирекция на НАП.

Възстановяване на ДДС от Tesla Румъния

Ще трябва да съберете минимум следните документи:

 1. Малък и голям регистрационен талон на колата
 2. Копие на личната Ви карта
 3. Декларация, която ще получите или вече сте получили от Tesla, в която да посочите как ще транспортирате колата до България
 4. Удостоверение от НАП, че сте внесли ДДС за автомобила в България

Последният документ е разновидност на “Удостоверение за наличие или липса на задължения”. Най-добре е да отидете в местния офис/ТД на НАП и да им обясните какъв документ Ви трябва, с какво съдържание и за каква цел – а именно за да удостоверите пред продавача (Tesla Romania), че сте внесли дължимия ДДС в България, за да Ви възстановят данъка внесен/задържан в Румъния. Поискайте към удостоверението да приложат и заверено копие от подадената от Вас декларация. Когато получите документа – отнема до 7 дни, ако поискате да го получите електронно, трябва да го преведете на английски.

След като съберете документите ги изпращате на лицето с което си кореспондирате от Tesla, и чакате! Ако минат повече от месец и половина-два – пуснете един напомнящ мейл. Когато процедурата е приключена и парите са наредени от страна на Tesla, трябва да получите мейл от човека с когото си кореспондирате. Имайте наум, че превода, пак ще мине през SWIFT, и това може да отнеме десет и повече дни!

Преди да продължите да прочетете по-надолу, следва да имате едно на ум, че най-вероятно информацията по-надолу няма да Ви е необходима, и ще получите пълно съдействие от Tesla. Ако обаче не е така –  четете!

Първоначално хората в Tesla твърдяха, че не могат да възстановят ДДС-то, и трябва човек да си го търси от румънската държава. Това се оказа невъзможно.В Румъния можете да възстановите ДДС при износ, но тъй като колата се регистрира в България, това не е износ, а вътреобщностна доставка/придобиване! В Румънското законодателство липсва процедура по която Вие да си възстановите недължимо внесения данък, който сте превели на Tesla Румъния! 

БЕЗ ПАНИКА!

Ако попаднете в тази ситуация пишете на официалния мейл Tesla. Вероятно няма да Ви отговорят, поне в началото :) Следва да отправите запитване по електронната форма към румънската данъчна служба, каква е процедурата те да Ви възстановят недължимо внесеното ДДС.

Формата е налична само на румънски, но винаги може да ползвате браузър с вграден преводач. Посочете реален адрес, както и че се намирате извън страната. В запитването опишете случая, както и че не получавате съдействие от продавача. Добре е да прикачите фактурата, платежното с което сте превели ДДС в България, декларацията, документите за транспорта на колата до България, копия на талони и каквито други документи имате с които да докажете, че автомобилът е регистриран в България, и сте внесли дължимото ДДС в България. От румънската данъчна служба ще Ви отговорят, че няма такава процедура. Но тогава ще получите и отговор от Tesla на предишното Ви запитване за възстановяване. Понякога двата отговора идват в един и същи ден, през няколко часа, след месец мълчание :) 

Искам да питам!

Ако имате въпроси и мислите, че мога да Ви бъда полезен – можете да ми пишете в Twitter/X.

Ако смятате, че информацията Ви е била полезна – можете да поръчате автомобил, като използвате моя референтен код. При описаната ситуация Тесла подариха бонус точки и на купувача и на рефериралия го! :)

По изключение тази статия е под CC BY-NC-ND 4.0 DEED лиценз.

Comments are closed.