Честит празник (на патерица) на всички, които могат да прочетат това.

От няколко години насам, по случай 24 май, много се чепка темата за кирилицата, шльокавицата и произвдните им азбуки, които средностатистическия българин употребява.

“Младите”, които използват компютри са упреквани, че си развалят езика и нямат правопис. Често се набедяват популярните програми – фейсбук, скайп (я вижте как хубаво изглеждат тия търговски марки написани на кирилица) и т.н.. Но дали те са причината?

Определено не!

И двата софтуера имат “меню на български”. А именно “менюто на български” е причината да пишем на латиница. Разгледайте обявите за телефони от преди няколко години – като част от “екстрите” на телефоните неотменно присъства “меню на български”. В 2011 почти всички телефони имат въпросното меню и способ да се пише на кирилица, но до преди няколко години това определено не беше така.
Същото се отнася и за компютрите – голяма част от софтуерните програми нямат “меню на български”, а до преди излизането на Уиндоус Виста, дори и сносна кирилица нямаше! Тази по БДС не се брои! Защо? Ами защото за някой, който тепърва започва да работи с компютър не може да намери БДС еквивалента на клавиатурата, защо такъв няма, защото държавата е допуснала да се продава в рамките на държавата продукт, който не отговаря на националните изисквания, а именно – не поддържа националния стандарт за клавиатурна подредба с обозначение на клавишите на кирилица. От тук всеки започва да ползва подредбата ЯВЕРТЪ – тук поне буквите ги има, а тази подредба я има поне от края на 80-те години! Т.е. проблема с БДС подредбата на клавиатурата не е от вчера. И така хем няма клавиатура с БДС, хем няма фонетична подредба в най-масовата операционна система! От там, започва да се ползва и латинската азбука за писане на български.

От скоро имаме и фонетична подредба, заложена системно в по-новите версии на уиндоус, но това не означава, че навика отмира трудно – даже напротив. В един момент започва да става дразнещо да превключваш от кирилица на латиница и обратно. А това се налага често, понеже всички интернет адреси са на латиница!

Заключенията, кой е виновен за слабата грамотност оставям на вас.

Извинете ме за правописните грешки, но за мен езика е средство, а не самоцел.

Comments are closed.